ÜNİVERSİTEMİZ ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİNİN KAYIT ve İKAMET İZİN İŞLEMLERİ

ÜNİVERSİTEMİZ ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİNİN KAYIT ve İKAMET İZİN İŞLEMLERİ

Küçült Yazı Tipi Büyüt
YÖK ve İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı arasında üniversitelere kayıt ve ikamet işlemlerine ilişkin  yeni bir protokol yapılmıştır. Bu protokol gereği uluslararası öğrenciler ikamet işlemleri için gerekli olan evrakları bundan sonra Üniversitelere teslim edeceklerdir.

Buna göre, Üniversitemize kayıt yaptıracak uluslararası öğrencilerin ikamet izni için gerekli olan belgeleri, yeni bir duyuruya kadar, öğrenim gördükleri öğrenci işleri birimlerine (Fakültelere/Yüksekokullara/Melsek Yüksekokulu/TÖMER) teslim etmeleri gerekmektedir. Bu birimler kanalıyla ikamet izni evrakları İl Göç İdaresine ulaştırılacaktır. Yeni bir duyuruya kadar uluslararası öğrencilerimizin evraklarını almaya yetkili birimler öğrencilerin öğrenim göreceği fakülte/yüksekokul/Meslek Yüksekokulu/TÖMER öğrenci işleridir.

Bu yeni düzenleme doğrultusunda uluslararası öğrencilerimizin ikamet izin işlemlerinin aksamadan yürütülmesi için aşağıda belirtilen evraklarla birlikte şahsen öğrenim gördükleri öğrenci işleri birimlerine gitmeleri gerekmektedir. İkamet izni için gerekli olan evraklar daha sonra topluca İl Göç İdaresine gönderilecektir. 




Kayıt Sırasında İKAMET İŞLEMLERİ İÇİN Birimlere Teslim Edilmesi Gereken Belgeler

https://e-ikamet.goc.gov.tr internet adresinden ikamet izni belgesi için başvuruda bulunulması gerekmektedir.

1-İkamet izni kayıt/başvuru formu (öğrenci tarafından ıslak imzalı şekilde)
2-Pasaport ya da pasaport yerine geçen belge (aslı görüldü şeklinde)
3-Öğrencilik durumunu gösterir belge
4-4 adet biometrik fotoğraf
5-Geçerli Sağlık Sigortası (GSS ya da ikamet izni talep süresini kapsayan özel sağlık sigortası)
6-Kalacağı adres bilgilerini gösterir belge
 a-Kendi evinde kalıyorsa, tapu fotokopisi (uzatma başvurularında "yerleşim yeri belgesi" yeterlidir)
 b-Kira sözleşmesi ile kalıyorsa, kira sözleşmesinin noter onaylı örneği
 c-Otel vb. konaklama yerlerinde kalınıyorsa, bu yerlerde kalındığına dair belge
 ç-Öğrenci yurtlarında kalınıyorsa, yurtta kalındığına dair belge
 d-Destekleyici yanında kalınıyorsa, yanında kaldığı kişinin noter onaylı taahhüdü (Destekleyici evli ise ayrıca eşinin de noter onaylı taahhüdü gerekir)
7-İkamet izni belge bedelinin ödendiğine dair makbuz
8-18 yaşından küçük yabancılar için;
Vize muafiyetiyle ya da farklı amaca yönelik vizeyle gelenler için; veli/vasi bilgisini içeren belge (doğum belgesi, aile belgesi vb.) ve veli/vasi/yasal temsilcisi tarafından verilen muvafakatname (amacına uygun vizeyle ((öğrenim vizesi)) gelenler için; muvafakatname ve veli/vasi bilgisini içeren belge istenmeyecektir)

 

NOT: Yukarıda yazılı belgeler sadece ikamet izni için gerekli olan evraklardır. Okula öğrencilik kaydı için gerekli olan evraklar, ayrıca hazırlanıp öğrenim göreceği ilgili birimlere verilmesi gerekir.



Yayınlanma Tarihi : 11.12.2023